El primer Llevant-Villarreal en lliga (19-11-1968)

El Llevant i el Villarreal s'han enfrontat en 4 divisions diferents del campionat de lliga: primera divisió, segona divisió A, segona divisió B i tercera divisió. La primera vegada que els dos equips es van trobar en la mateixa categoria va ser la temporada 1968-69, en tercera divisió. Quatre temporades abans,el Levante militava en primera divisió i el Villarreal en primera regional.

El Llevant va estar en primera divisió per primera vegada dos temporades en la dècada dels 60. La temporada 1963-64 va ser la primera de l'equip dels poblats marítims de València en primera divisió. Va quedar en el lloc número 10. La temporada 1964-65 va baixar després de quedar en la posició 14 i perdre una posició contra el Màlaga. A banda de jugar en primera, en Levante era un equip poderós en segona divisió. Com a prova d'açò, dir que entre les temporades 1957-58 i la 1966-67, la seua pitjor posició en les temporades que va militar en segona divisió, totes excepte les dos que va jugar en primera, va ser la 6a posició. Sempre lluitava per l'ascens i va ser capaç de fer que un futbolista de primera magnitud, com Wilkes, que en el seu dia se'l comparava per la seua qualitat amb Di Stefano i Kubala, jugara en segona divisió amb el Levante en la temporada 1958-59.

El Llevant va fer una mala temporada en el pitjor moment. La temporada 1967-68 va quedar 14 en segona divisió, i una reestructuració d'aquesta categoria va fer que només es salvaren els 8 primers classificats, així que en la temporada 1968-69 va jugar en tercera divisió.

Per la seua part, si una paraula definia Pascual Font de Mora, el jove president del Villarreal a final de la dècada dels 60, era ambició. Després de pujar de regional a tercera divisió la temporada 1966-67, l'equip va quedar 3r classificat en 3a divisió la temporada 1967-68. Per a la temporada 1968-69 la idea de Font de Mora era fer un equip per pujar. No era fàcil perquè hi havia que quedar campió i després guanyar una promoció. Damunt anava a tindre equips molt poderosos davant com el Levante, Castelló i Nàstic de Tarragona. Una descripció de la plantilla del Villarreal en aquella temporada es pot trobar en l'apartat de context històric de l'entrada del partit Castelló-Villarreal.

El Villarreal mai havia jugat contra el Levante, però eren habituals els seus enfrontaments davant els filials del Levante, el club At. Llevant i el Portuarios. Tant en tercera divisió com en regional aquests equips eren rivals habituals del Villarreal, així que jugar contra el Llevant era molt il·lusionant. De fet, per una hàbil jugada dels directius del Levante, en la temporada 1968-69 van jugar en la mateixa categoria i van ser rivals del Villarreal, el Llevant i el At. Llevant. Quan va baixar el Llevant, el Atlético Levante va canviar la seua seu i van dir que no era un equip filial, quan realment ho era.

Fins la temporada 1967-68, el Llevant va jugar de local en el camp de Vallejo, però van vendre aquest camp per construir un nou, el Nou Estadi, del que no van poder disposar fins la temporada 1969-70, així que en la temporada 1968-69, el Levante li va demanar jugar al València els partits de local en Mestalla. Els socis del València van accedir a aquesta petició i això va fer que el primer Levante-Villarreal en lliga es jugara en Mestalla.

El calendari va determinar que el Levante-Villarreal es jugara en la jornada 10 de lliga. El Llevant, després de 9 jornades, estava en la posició 5 a 5 punts del líder, el Nàstic de Tarragona. Per la seua part, el Villarreal estava en la posició 10, rendint baix de les seues possibilitats, a només 2 punts del Levante i a 7 del Nàstic de Tarragona.

El Llevant havia jugat 4 partits en casa, guanyant 3 i perdent de manera sorprenent davant el Torrent per 2-4. Per la seva banda, el Villarreal havia jugat 4 partits fora de casa i només havia empatat 1 (en Tortosa) i havia perdut 3, davant el Mahón, el At. Llevant i el At. Balears.

El partit, en principi estava previst que es jugara el dissabte 16-11-1968, però es va suspendre pel mal estat del terreny de joc de Mestalla i es va ajornar fins el dimarts 19-11-1968, 3 dies després del programat inicialment. Això va crear una gran desil·lusió a un bon grapat d'aficionats del Villarreal, que es va desplaçar en dissabte per veure al Villarreal jugar en Mestalla davant el prestigiós Levante. Aquest desplaḉament era molt més complicat fer-ho en un dia laboral. S'estimava que alguns centenars de seguidors del Villarreal anaven a veure el partit que inicialment s'anava a jugar el dissabte a les 8 de la vesprada. Per entendre com eren els desplaçaments en l'època dir que els jugadors del Villarreal iniciaven el seu desplaçament cap a València a les 17.30 hores.

La notícia de la setmana prèvia al partit en el Villarreal va ser el retorn a l'equip del jugador peruà Mario Vega, que la temporada anterior havia militat en el Villarreal donant un molt bon rendiment.

Respecte a l'estat dels jugadors dir que el Villarreal tenia la important baixa del seu davanter Tobalo i era dubtós Linares, jugador fonamental en el centre del camp, que va acabar lesionat el partit contra el Onda el diumenge abans, quan el Villarreal va guanyar 1-0.

L'entrenador Cerezo va convocar els següents jugadors per al partit que s'havia de jugar en dissabte: Alapont, Tormo (els dos porters), Guaita, Eusebio, Simó, Sánchez, Linares, Galiñanes, Chumilla, Boyero, Vilar, Copoví, Luis Moreno i Valero.

En cas que Linares no poguera jugar pareixia que Luis Moreno anava a ocupar el seu lloc.

Al jugar-se el partit en dimarts es va recuperar Linares i Cerezo també va considerar que seria una bona opció alinear a Mario Vega, que quasi no portava entrenaments amb els companys. El dia abans del partit l'entrenador va donar l'alineació que anava a ser la següent:

Fitxa tècnica.

Mestalla, dimarts 19-11-1968. 20 hores. 15000 espectadors.

Llevant: Mut, Martin, Alfonso, Luque, Suárez, Mario, Garcia-Soriano, Genaro, Navarro, Alia i Sergio.

Villarreal: Alapont; Guaita, Eusebio, Simó; Sánchez, Linares; Galiñanes, Mario Vega, Boyero, Vilar i Copoví.

Desenvolupament del partit.

El Villarreal no va eixir a tancar-se en cap moment en un escenari que impressionava. Li va jugar de tu a tu al Llevant i en la primera part va tindre un major domini. Com a mostra d'açò dir que en els primers 45 minuts, el Villarreal va llançar més còrners que el Llevant. Però el Villarreal no va aconseguir avançar-se en el marcador i el Llevant ho va fer en el minut 38 mitjançant Navarro. El gol no va suposar cap canvi en el joc i el Villarreal va seguir atacant. Així, Mario Vega va marcar en la seua tornada al Villarreal en el minut 43. Amb aquest marcador es va arribar al descans. Va destacar en aquesta primera part la parella Sánchez, Linares, que van generar molt de futbol des del centre del camp.

En la segona part el partit va seguir amb la mateixa tònica que la primera. El Villarreal va tindre dos bones oportunitats per posar el 1-2 en el marcador, però Vilar i Copoví no van estar encertats en el remat i no van marcar. En aquesta segona part es va notar molt la inactivitat de Mario Vega, a qui Cerezo va deixar en punta. En una època en que no era habitual fer canvis el Villarreal va seguir amb el mateix 11 en el camp, però amb el problema que Mario Vega estava molt fora de forma i no va aportar quasi res a mesura que avançava el partit. En els minuts finals el Llevant va dominar i va aconseguir marcar el 2-1 quan faltaven només 8 minuts per acabar el partit. L'autor del gol va ser el defensa Alfonso. Quan quedaven dos minuts es va produir un penal a favor del Levante que va transformar Alia.

El Villarreal va jugar un bon partit davant d'un gran equip des del punt de vista individual i col·lectiu com era el Llevant. Li va faltar encert en moments determinats per posar el 1-2 en el marcador i al final ho va pagar amb la derrota. En el Villarreal s'ha de destacar als defenses, que es van mostrar sòlids al llarg del partit i al davanter Vilar.

S'ha de destacar que un dimarts de Novembre per la nit anaren 15000 persones a veure un partit de tercera divisió. Això mostra la gran afició que tenia el Llevant. Finalment, alguns aficionats del Villarreal es van desplaçar a veure el partit, però no tants com si hagueren jugat el dissabte.

El Villarreal no guanyaria en el camp del Llevant fins la temporada 1975-76. Era la 5a visita en lliga del Villarreal al camp del Llevant i el partit va acabar 1-2.