El gol de penal indirecte d'Alcañiz i Reyes

Els dos gols més recordats de Cruyff com jugador van ser el gol impossible o gol de kungfu i el gol que va marcar en un penal indirecte.

Cruyff va marcar el seu gol impossible en 1973 i en 1983 Canós va marcar un gol amb el Villarreal molt paregut a aquell.

Una altra genialitat de Cruyff va ser el gol de penal indirecte que va marcar amb l'Ajax.

El 5-12-1982, l'Ajax jugava contra el Helmond Sport un partit de la lliga holandesa que va acabar 5-0. Amb resultat de 1-0, Cruyff havia de tirar un penal, però no ho va fer directe. La va tocar avant i cap l'esquerra per a que Olson avançara amb la pilota, li la tornara a Cruyff per a què el geni holandés marcara. Era un gol molt poc habitual en el futbol, però no va ser un invent de Cruyff.

En 1957, la selecció de Bèlgica li va marcar un gol de penal indirecte a Islàndia quan guanyaven un partit 1-6 de classificació per al Mundial de Suècia. El penal el va llançar Rik Coppens, que va fer una paret amb Andre Piters, per acabar marcant un gol mai vist abans.

Un penal es pot llançar de manera indirecta sempre que es llance cap endavant i el jugador receptor de la pilota estiga a la distància que marca el reglament quan es llança un penal. És una jugada molt poc habitual perquè el més normal es llançar-lo directe. Només es sol fer quan els partits estan decidits.

En El Madrigal es va veure un gol de penal indirecte. Va ser en un partit amistós entre el Villarreal i el Burriana en l'estiu de 1992. El Villarreal acabava de pujar a segona divisió A i el Burriana havia baixat a preferent la temporada anterior. Només 15 mesos abans els dos equips estaven en tercera divisió i van lluitar per classificar-se per al play-off d'ascens fins l'última jornada. El Villarreal ho va aconseguir, després pujaria a segona B i en la temporada 1991-92 aconseguiria l'ascens a segona divisió A.

El Villarreal era un equip amb molt poca estructura professional perquè lluny de preparar una pretemporada amb rivals de categoria per preparar-se per al repte de jugar en segona divisió A després de dos dècades sense fer-ho, va jugar en pretemporada contra l'Almassora, l'Onda (2 partits), el Burriana (2 partits), el València B i el Partizán de Tirana, un equip albanés que jugava la Copa de la UEFA de molt poc nivell. Tots els rivals eren de preferent cap a baix, excepte el València B, que era de 2n divisió B i el Partizán, que era un equip de primera albanesa. Així va aconseguir marcar 28 gols en pretemporada i encaixar 1, guanyant tots els partits, però no va fer una bona preparació per a la lliga.

El dia 20-8-1992 van jugar en El Madrigal el Villarreal i el Burriana. L'entrenador Osmán Bendezu, qui havia demanat poder jugar contra rivals de primera i segona divisió A, no podia contar per aquest partit amb Mateu i Pascual.

Fitxa tècnica.

El Madrigal. 20-8-1992. 20-8-1992. Entrada fluixa. El Villarreal tenia en aquell moment 1450 socis.

Villarreal: Navarro, Ibeas, Guijarro, Estanis, Maestre, Algar, Víctor, Planelles, Reyes, Edu i Alcañiz.

Canvis: Latorre per Víctor i Julio Pérez per Ibeas.

Burriana: Federico, Sergio, Carlos, Guillermo, Sevilla, Javi, José Enrique, Esbrí, Lolo, Palomero, Jaime.

També van jugar: Moya, Bort, Juan Pedro, David, Juanlu, Forcada, Juanjo Gil, José i Ximo.

Àrbitre: Castelló Molés. Va expulsar a José i Sergio del Burriana.

8-0. Minut 89. Alcañiz.

El partit va tindre molt poca història. En la primera part el Villarreal no va mostrar en cap moment les 3 categories de diferència que hi havia entre els dos equips i només va marcar en l'últim minut, un gol obra d'Alcañiz. En la primera part el Villarreal només va aconseguir arribar 4 vegades amb cert perill a l'àrea del Burriana.

En la segona part es va notar que el Burriana, que havia jugat un partit el dia abans, va introduir molts més canvis que el Villarreal i a més, li van expulsar a dos jugadors. El Burriana va jugar amb molts juvenils. Tot açò va fer que el Villarreal jugara a plaer i els gols anaren caent un darrere de l'altre. El partit s'haguera perdut en l'oblit si Alcañiz i Reyes no hagueren fet una genialitat.

En el minut 4-0 en el marcador, el Villarreal tenia un penal a favor en la porteria del gol Nord de El Madrigal. Anava a tirar-lo Alcañiz. Davant la sorpresa de la grada en lloc de tirar a porta va llançar la pilota cap suaument cap endavant i un poc a la seua esquerra. Va entrar Reyes corrent, va xutar amb l'esquerra i va marcar gol. Tota la grada es va quedar molt sorpresa davant el que acabava de veure.

El penal llançat per Alcañiz i transformat per Reyes en gol ha sigut l'únic penal indirecte que s'ha vist en tota la història de El Madrigal. Una genialitat que mereixia ser recordada.

Va marcar Alcañiz 5 gols en aquell partit?

En la fitxa tècnica del partit he posat que Alcañiz va marcar 5 gols. Això és el que va publicar Mediterráneo. Per la seua part, Castellón Diario diu que Alcañiz va marcar 4 gols i Edu 1. Per la seua part, el diari Marca va publicar el mateix que Mediterráneo, però és normal perquè la crònica la signa la mateixa persona, anomenada Javier Montón.