Villarreal 5-Ath. Bilbao 2 (31-3-2002)

El Villarreal va jugar contra el Ath. Bilbao el dia de Pasqua de 2002 un partit clau per mantindre la categoria.

Context històric.

La temporada 2001-02 era la tercera del Villarreal en primera divisió. Després d'una primera temporada, la 1998-99, en la que es va perdre la categoria, el Villarreal va tornar ràpidament a primera divisió i va completar una magnífica temporada, la 2000-01, quan el Villarreal va quedar en 7a posició, a només 2 punts del Celta, que es va classificar per jugar en Europa i amb qui va perdre un partit decissiu en la penúltima jornada de lliga.

Als inicis de la temporada 2001-02 s'esperava que el Villarreal seguiria amb la  línia de la temporada anterior. El Villarreal estava fent fitxatges molt importants per ser un equip competitiu en primera. Si en la temporada anterior havien arribat al Villarreal jugadors com Víctor Fernández o Palermo, en estiu de 2001 van arribar Guayre o Galca. L'equip seguia dirigit per Víctor Muñoz que apostava per un futbol de combinació, molt agradable de veure per l'aficionat.

La temporada va començar molt bé i en la jornada 5 el Villarreal anava en 2a posició empatat amb 12 punts amb el líder, el Betis, però poc a poc les coses anirien pitjor i el Villarreal acabaria lluitant per salvar-se. El Villarreal va tindre un parell de ratxes molt dolentes al llarg de la temporada.

La primera, va començar en la jornada 15 i va durar fins la jornada 21. En la jornada 14 el Villarreal li va guanyar 1-0 al Alavés i després d'aquest partit, entre setmana, el Villarreal jugava en camp del Llevant en eliminatòria de Copa a partit únic. En aquell partit Martín Palermo es va lesionar de gravetat després de marcar un gol quan ho va celebrar amb un grup d'aficionats perquè un tros de grada es va trencar i es va caure damunt d'ell. El Villarreal va estar 7 partits sense guanyar, amb 3 empats i 4 derrotes.   Finalment, el 27-1-2002, en la jornada 22, el Villarreal va derrotar per 2-1 al Tenerife. Si després de guanyar-li a l'Alavés en la jornada 14 el Villarreal estava en el lloc 9 de la classificació, 6 punts davant del descens i a només 2 d'Europa, després de la jornada 22, el Villarreal estava en el lloc 14 a només 2 punts del descens i a 9 punts d'Europa. L'equip no trobava el joc brillant de la temporada anterior, encara que va fer una bona Copa i es va aconseguir arribar per segona vegada en la història a 1/4 de final, on el Ath. Bilbao va eliminar al Villarreal amb facilitat guanyant 0-2 en El Madrigal i empatant 1-1 en San Mamés.

La segona mala ratxa va començar molt poc després de la primera. El Villarreal va guanyar 2-1 al Mallorca en lliga el 6-2-2002 i després va estar 7 partits sense guanyar, amb 4 empats i 3 derrotes. Així que després de la jornada 31, just abans de jugar en casa contra el Ath. Bilbao, el Villarreal estava en la posició 16 només 1 punt davant del descens. Des de la lesió de Martín Palermo, el Villarreal havia jugat 17 partits de lliga, amb 2 victòries, 8 empats i 7 derrotes. L'equip havia passat de pensar en jugar en Europa a lluitar per salvar la categoria. El partit contra el Ath. Bilbao anava a ser decisiu.

La lesió de Martín Palermo no va ser l'única raó del baix rendiment de l'equip. Per una banda, s'ha de destacar que Diego Cagna no va estar al nivell de la temporada anterior i era un jugador clau. Tampoc va funcionar el fitxatge de Galca, qui estava cridat a ser el jugador important en el centre del camp del Villarreal. I Víctor, qui havia sigut la sensació la temporada anterior, també va baixar el seu nivell. Per la seua part, Guanyre, un dels jugadors revelació de la en Las Palmas en la temporada 2000-01 tampoc rendia. L'entrenador Víctor Muñoz no donava amb la tecla per fer jugar a l'equip com la temporada anterior.

Prèvia del partit.

Martín Palermo va començar a entrenar amb l'equip la setmana prèvia al partit contra el Ath. Bilbao, però encara no era possible alinear-lo en aquell partit. Per substituir a Palermo es va contractar en el mercat d'hivern  a Pizzi, però el seu rendiment no estava sent gens bo i només havia marcat 1 gol en la victòria 2-1 davant el Tenerife.

Víctor Muñoz, després dels mals resultats de l'equip, començava a estar qüestionat per part de l'afició. S'especulava que el seu lloc podia començar a estar en perill si no arribaven bons resultats prompte.

El Ath. Bilbao venia amb moltes baixes a Villarreal. No podia jugar per sanció Tiko, jugador que havia marcat els 2 gols del seu equip en el partit de Copa en El Madrigal. A més, també eren baixa Guerrero, Yeste, Lacruz i Joseba Etxebarria.

El Ath. Bilbao era el millor equip fora de casa de tota la lliga fins aquell moment. Portava 3 partits empatats i 7 gaunyats en lliga de 15 partits que havia jugat fora, encara que venia d'una derrrota molt doloosa en casa ja que havia perdut 1-6 davant del Celta. Heynckes, entrenador del Ath. Bilbao, va dir que havien de jugar amb l'ansietat del Villarreal i això els podria permetre guanyar.

El Ath. Bilbao havia jugat 5 partits en El Madrigal, 4 oficials i 1 amistós. Havia guanyat 4 partits, 2 de Copa (0-1 en la 1996-97 i 0-2 en la 2001-02), 1 de lliga (0-1 en la 2000-01) i 1 amistós (1-2 en el Trofeu Porcelanosa de la 1996-97). Havia empatat 0-0 en la temporada 2001-02. El Ath. Bilbao no havia encaixat cap gol en partit oficial davant del Villarreal i només havia rebut 1 gol en un partit amistós, marcat per Salillas.

Fitxa tècnica.

Villarreal 5-Ath. Bilbao 2.

El Madrigal, 31-3-2002, Diumenge de Pasqua. 13000 espectadors.

Villarreal: López Vallejo, Xavi Roca, Ballesteros, Quique Álvarez,Arruabarrena, Amor, Galca, Guayre, Calleja, Víctor, Jorge López.

Canvis: Cagna per Calleja en el minut 65, Pizzi per Jorge López en el minut 77, Gracia per Víctor en el minut 80.

Ath. Bilbao:  Lafuente, Carlos García, Oskar Vales, Del Horno, Larrazábal, Gurpegui, Alkiza, Orbaiz, Javi González, Ezquerro, Urzáiz.

Canvis: Murillo per Javi González en el minut 45, Aitor Ocio per Del Hrono en el minut 45, Karanka per Ezquerro en el minut 63.

Àrbitre: Turienzo Álvarez. Va mostrar targeta groga a Ballesteros del Villarreal i a Del Horno, Larrazábal, Murillo i Aitor Ocio del Ath. Bilbao.

Desenvolupament del partit.

D'entrada el Villarreal va introduir en l'alineació una important novetat. Pizzi, el davanter centre de referència, es va quedar en la banqueta i va actuar Jorge López com a fals 9. El Villarreal va començar amb molt bones combinacions entre Víctor, Guayre, Jorge López i Calleja, fet que va suposar constant arribades a l'àrea de l'Ath. Bilbao. A més, ràpidament van arribar els gols. El primer de Víctor, després Quique Álvarez marcaria a la treta d'un corner. En el minut 17 el partit estava pràcticament sentenciat, quan Jorge López va acabar rematant un córner llançat per Víctor El bon joc va seguir al llarg de tota la primera part i fruit d'açò vindrien dos gols més, marcats per Víctor i Guayre. Menció especial, dins del magnífic funcionament de tot l'equip per a Víctor, qui va recuperar el nivell de la temporada anterior, i de la parella de migcentres formada per Amor i Galca, que van funcionar a nivell defensiu i ofensiu com no ho havien fet fins aquell moment.

La segona part va ser un simple tràmit i el Ath. Bilbao va maquillar el marcador, però la feina estava feta i el públic de El Madrigal va poder viure una festiva vesprada de Pasqua.

Postpartit.

Víctor, el davanter del Villarreal, va dir que li haguera donat igual guanyar per un gol, que la victòria era molt important i s'havia aconseguit.

En la mateixa línia va estar Jorge López, qui va destacar que el partit els havia de servir per agafar moral. A més, reconeixia que mai havia jugat de punta. Sí algunes vegades de segona punta.

Per la seua part, l'entrenador Víctor Muñoz va dir que es mereixien un partit així perquè en molts partits creaven oportunitats i no entraven.

Heynckes va dir que la clau del partit va ser que el Villarreal els va marcar 3 gols en els primers 15 minuts i que van cometre massa errades darrere, igual que en el partit del Celta.

El partit contra el Ath. Bilbao va ser un gran pas per al Villarreal, però encara no va ser el pas definitiu. Encara esperaven grans partits aquella temporada, especialment destacable la victòria 2-1 en El Madrigal, el dia que Martín Palermo va tornar a jugar.