Si eres entrenador del Villarreal millor no te creues en el camí de Bordalás

Pepe Bordalás, entrenador del Getafe en la temporada 2018-19, té una curiosa història amb el Villarreal. Mai ha jugat ni ha entrenat al club de la Plana Baixa, però va ser decisiu en el cessament de dos tècnics del Villarreal. Dos històries separades per 32 anys de diferència que segurament hagueren suposat el final de dos entrenadors encara que Bordalás no haguera estat present perquè sempre quan un equip no va bé l'entrenador acaba cessat, encara que no tinga la culpa.

Bordalás jugador.


L'estiu de 1985 va ser molt il·lusionant en Vila-real. Després d'uns anys molts durs en tercera, amb algun risc de baixar a preferent, un grup de taulelleres van invertir en el Villarreal i es van fitxar bons jugadors. La il·lusió era la nota predominant en tot Vila-real i el projecte estava dirigit per Causanilles com entrenador, que en principi pareixia una garantia. Causanilles va debutar com entrenador en el Villarreal en 1981 i va salvar a l'equip del descens a preferent en una situació difícil. Aquella pretemporada va postular un futbol ofensiu, fet que va elevar més la temperatura en Vila-real. Hi havia molt bon ambient i es van fer 1500 socis, fet molt destacable perquè 5 anys abans només hi havia 300.

En el primer partit de lliga, en El Madrigal i en plenes festes el camp estava pràcticament ple, però tot el públic va eixir molt decebut quan el Gandia va guanyar 0-1. La segona jornada el Villarreal va perdre en camp del Rayo Ibense per 2-1. Tot el món va començar a qüestionar-se si realment el Villarreal era el superequip destinat a dominar el grup del que tots els aficionats parlàvem en els mesos de Juliol i Agost. En la tercera jornada, el Villarreal empatava en casa contra el Requena 0-0 i un periodista de Requena, segons va publicar Mediterráneo, va comentar que li va impressionar com el públic de Vila-real pressionava al seu equip en lloc de fer-ho amb el rival. La paciència mai ha sigut una virtut de l'afició grogueta, que sempre ha volgut resultats instantanis, sense deixar temps a que els processos funcionen.

Després de tres jornades el Villarreal jugava en Benidorm, que tenia cedit a un jove jugador de 21 anys provinent de l'Hèrcules, de nom José Bordalás. El Villarreal després de la jornada 3 estava en el lloc 17 amb 1 punt i el Benidorm ocupava la posició 13 amb 3 punts (Hi havia 20 equios en el grup VI de tercera divisió). El partit era tota una prova de foc per Causanilles, molt qüestionat per l'afició del Villarreal. 

El dia 22-9-1985 es va jugar el partit i en la prèvia, Causanilles va anunciar que abandonava els seus plantejaments ofensius, que contra el Benidorm hi hauria un marcatge home a home i molt de treball en el mig del camp. Ho va justificar perquè deia que no veia psicològicament bé als seus jugadors i que en aquella situació el més important era recuperar la confiança i per això hi havia que aconseguir resultats. 

Fitxa tècnica del partit.

Benidorm 2-Villarreal 1.

Hora de l'inici del partit: 18.30 hores.

Benidorm: Pepito, Salva, Paco, Rivera, Martínez, Temple, Castillo II, Castillo I, Gus, David i Bordalás.

Canvi: Nájera va entrar per David.

Villarreal: Juanín, Verdú, Falomir, Castillo, Marco, Biri, Planelles, Serra, Adriano, Arturo, Monllor.

Canvis: Pardo per Biri i Agraz per Serra. 

Gols:
1-0. Minut 18. Gus de cap després d'un centre des de la dreta de Temple.
2-0. Minut 63. Bordalás en jugada personal després de recollir un rebuig de la defensa del Villarreal.
2-1. Minut 89. Agraz finalitza un contracop del Villarreal.

Àrbitre: Ferrer Domínguez.


Desenvolupament del partit.

El Benidorm va eixir dominant i fruit d'aquest domini es va avançar al minut 18. Després va baixar el seu domini, però va tindre el control del partit, encara que el Villarreal va disposar d'algunes oportunitats al contracop. La segona part va seguir igual. En general va ser un partit prou avorrit, en que es va veure que el Villarreal no era capaç ni de competir ni de generar bon futbol.

Els jugadors més destacats del Villarreal per al cronista del diari Información van ser Juanín, Marco, Planelles i Monllor. Dir també que Bordalás va tindre una actuacoó destacada.

Arriba Pesudo. 
 
Després del partit de Benidorm el Villarreal estava en la posició 19, era el penúltim classificat. Això va suposar que el dimarts 24-10-1985, el club cessara a Paco Causanilles. Fins trobar un nou entrenador va agafar l'equip Antonio Sánchez i el Villarreal va perdre 0-1 contra l'Alzira en la jornada 5, fet que va suposar que l'equip es situara últim classificat de la tercera divisió grup VI. 

El dimart 1 d'Octubre el Villarreal va contractar a Pesudo com entrenador, que en el seu debut va aconseguir una victòria 0-1 en Vinaròs amb gol d'Arturo. El Villarreal va aconseguir poc a poc pujar el seu nivell i acabaria classificant-se per a la històrica Copa de la temporada 1986-87, quan eliminaria a tres equip de superior categoria (València, Gandia i Salamanca) i jugaria una mítica eliminatòria a partit únic en El Madrigal contra la Real Societat.


Bordalás entrenador.


Si com a jugador Pepe Bordalás mai va passar de la tercera divisió, com a entrenador va ser capaç d'arribar a primera divisió passant per moltes categories abans. Poc a poc va anar guanyant fama d'organitzar equips sòlids i així va arribar al Getafe, equip al qui va pujar a primera en 2017 i va seguir entrenant en la màxima categoria.

Per la seua part, el Villarreal estava entrenat per Escribá a l'inici de temporada 2017-18. Escribá havia agafat l'equip en Agost de la temporada 2016-17, en una situació difícil davant del inesperat cesse de Marcelino com entrenador del primer equip del Villarreal. Sense temps a res i amb moltes baixes per lesions, el Villarreal va perdre l'eliminatòria de la prèvia de la Champions League davant el Mònaco. En lliga si va fer rendir bé a l'equip que va acabar amb 67 punts i en 5a posició. En les copes la trajectòria va ser més decebedora. En Copa del Rei només es va eliminar al Toledo i es va caure eliminat davant la Real Societat. En Europa League, el Villarreal va passar la fase de grups, però va perdre la primera eliminatòria davant de Roma, deixant la percepció de que l'equip no era massa competititu perquè el 16-2-2017 va perdre 0-4 el partit d'anada contra la Roma.

La bona puntuació i classificació que el Villarreal d'Escribá va obtindre en la temporada 2016-17 en lliga no va evitar que fóra molt criticat per una part de l'afició, que deia que el joc que oferia l'equip era molt poc atractiu. En aquest context es va iniciar un pretemporada en l'any 2017 on les sensacions que deixava l'equip no eren bones. A més, el jugador més important de l'equip, Bruno Soriano, estava lesionat i no anava a començar la temporada.

Per obres en El Madrigal, rebatejat des d'inicis de 2017 com l'Estadi de la Ceràmica, el Villarreal va començar la lliga amb dos partits fora de casa perdent 1-0 en camp del Llevant i 3-0 en camp de la Real Societat. A banda de les dos derrotes el més preocupant era la mala imatge que donava l'equip. Pareix que aquesta situació es revertia quan el Villarreal va guanyar els dos partits següents, contra el Betis (3-1) i en camp de l'Alavés (0-3). Després de la jornada 4, el Villarreal estava en la posició 7 a 1 punt de competició europea i res feia prevéure que una setmana després Escribá seria cesat.

En la jornada 5, jornada intersetmanal, el Villarreal empatava en casa 0-0 davant l'Espanyol i en la jornada 6, el Villarreal viatjava a Getafe, equip entrenat per Bordalás.

Analitzant el que va publicar la premsa el dia del partit res feia pensar que seria l'últim partit d'Escribà. Iván Fernández va escriure en Levante de Castellón que els dubtes sobre Escribá s'havien calmat, que l'entrenador anava a introduir rotacions en l'equip degut a l'acumulació de partits, ja que la setmana següent havien de jugar contra el Maccabo en Tel Aviv. L'única baixa segura era la de Jaume Costa per lesió. Pareixia que entraria Rukavina en el seu lloc.

Escribá va ser entrenador del Getafe i era la primera vegada que tornava a entrenar en aquella població madrilenya després d'eixir d'aquell equip. El 11-4-2016, escribà va ser cesat com entrenador del Getafe després d'una ratxa de 12 partits sense conéixer la victòria i amb el seu equip sent penúltim de la lliga.

Fitxa tècnica.

 Getafe 4-Villarreal 0.

Hora de l'inici del partit: 12 hores.

Getafe: Guatia, Damián Suárez, Djene, Cala, Antunes, Álvaro Juménez, Bergara, Arambarri, Amath, Ángel, Molina. 

Canvis: Sergio Mora per Arambarri en el minut 63, Faysal Fajr per Amath en el minut 66 i Molinero per Molina en el minut 83.

Villarreal: Barbosa, Mario, Álvaro, Semedo, Rukavina, Castillejo, Trigueros, Rodrigo, Fornals, Bakambu i Unal.

Canvis: Soriano per Castillejo i Bacca per Bakambu en el minut 60, Sansone per Triguerros en el minut 70.
Àrbitre: Iglesias Villanueva. Li va mostrar targetes grogues a Arambarri del Getafe i a Bakambu, Trigueros, Rodrigo i Soriano del Villarreal.

Gols.
1-0. Minut 54. Ángel.
2-0. Minut 64. Jorge Molina.
3-0. Minut 67. Bergara.
4-0. Minut 90+2. Ángel.



Desenvolupament del partit.

El Villarreal va començar el partit dominant en la primera part, amb un Trigueros filtrant passes entre la defensa local, però poc a poc el Getafe va equilibrar el partit i les sensacions al final de la primera part era que en un partit equilibrat el Getafe anava imposant-se poc a poc. Tot açò es va confirmar en la segona part, quan el Villarreal va mostrar molt poca solidesa defensiva. En el primer gol una errada de Rukavina, en el segon una de Semedo i la sensació d'haver defensat molt malament perquè el Villarreal va rebre tres gols a pilota parada. Tots els fantasmes dels dos primers partits de lliga apareixien augmentats.

Després del partit Escribá va dir que l'equip havia tingut moltes errades de concentració. Va dir que se n'anava enfadat i disgustat del partit, però que no creia que l'equip era un desastre pel que havia passat en la segona part.

Arriba Calleja.


El dilluns 25-9-2017 la direcció esporiva del Villarreal va prendre la decisió de cessar a Escribá i posar com entrenador del primer equip a Calleja, qui va començar empatant a 0 en camp del Maccabo de Tel Aviv i guanyant-li 3-0 al Eibar en casa. Escribà va deixar al Villarreal en la posició 14 amb 7 punts i al final de lliga va quedar en la posició 5 amb 61 punts.

Amb Calleja l'equip es va classificar per l'Europa League, igual que 32 anys abans el Villarreal de Pesudo va remuntar la situació i es va classificar per a la Copa del Rei.

Aquesta és la curiosa història de Bordalás i el Villarreal. Dos fets separats per 32 anys de diferència que mostren que hi ha històries del Villarreal que tenen paral·lelismes, més allà de si l'equip juga en tercera o en primera. Si té una dimensió social més xicoteta o més gran.

Comentaris

Entrades populars