Els primers partits del Villarreal contra el Ath. Bilbao

Els dos primers partits oficials contra el Ath. Bilbao van ser en una eliminatòria de Copa, corresponent a la 3a ronda de la Copa de la temporada 1996-97, i es van jugar els dies 8-1-1997 en Vila-real i el 15-1-1997 en Bilbao.

Context històric.

La temporada 1996-97 el Villarreal jugava en 2a divisió A. Era la 5a temporada consecutiva que jugava en aquesta divisió. El club es començava a convertir en un clàssic de la categoria i si les dos primeres temporades havia patit molt per mantindre la categoria, en les dos següents ho va fer millor, especialment en la temporada 1994-95 quan es va quedar classificat en el lloc 10. En la temporada 1995-96 va tornar a patir un poc al principi, però amb l'arribada de David Vidal es va remuntar la situació i l'equip es va classificar en el lloc 15 al final de temporada, encara que s'ha de dir que haguera pogut ser millor perquè no es va guanyar cap dels últims 6 partits finals de la temporada.

A principis de la temporada 1996-97, el Villarreal va signar un acord de col·laboració amb el València i com a fruit d'açò, a més de 75 milions de pessetes, va arribar Subirats d'entrenador i 4 jugadors: Albelda, Angulo, Simeón i Quique Medina. El Villarreal va començar la temporada practicant un futbol molt vistós. Així, en la jornada 12, el dia 24-11-1996, després de guanyar-li 3-0 al Écija, el Villarreal era el 4t classificat, però a partir d'aquest moment el Villarreal va començar i no guanyaria cap dels 5 partits següents. Així, va perdre 4-1 en camp d'Osasuna, 0-2 davant el Barcelona B, 2-1 en Salamanca, va empatar en casa 1-1 contra el Real Madrid B per acabar 1996 i en el primer partit de l'any va perdre en casa 1-3 contra el At. Madrid B. El següent partit era en casa contra el Ath. Bilbao. Així que no arribava gens en forma a aquesta eliminatòria.

Per poder jugar contra el Ath. Bilbao, el Villarreal havia eliminat al Llíria en la primera ronda de la Copa i al Mar Menor en la segona.

Per una altra banda, s'ha de destacar que el Villarreal arribava al partit contra el Ath. Bilbao en ple procés de venda del club. De fet, el dia 17-12-1996, en la presentació del nou jugador Antonio Díaz, Font de Mora anunciava a la premsa que havia venut el club a Antena 3. Va dir que la venda era positiva per a ell i per al club, que la gent en el seu dia haguera pogut comprar més accions i no carregar-lo a ell amb el 70% o el 80% de les accions. Va dir que el Villarreal seguiria millor perquè estaven en una gran empresa i que si volien ell seguia en el càrrec perquè tenia 26 anys d'experiència en la presidència. També va indicar que estava fart de gastar-se els diners i que no volia jugar-se el seu patrimoni.

Finalment, Antena 3 no va comprar el Villarreal. Per entendre el que va passar indicar que en aquells moments es veia el potencial que podien tindre els drets del futbol per a les televisions. En Espanya, dos grans grups televisius, Antena 3 i Canal plus, van iniciar una lluita pels drets de televisió i Antena 3 va començar a comprar equips per controlar els seus vots. Quan anava a tancar la compra del Villarreal, Antena 3 i Canal Plus van arribar a un acord el dia 24-12-1996, que posava fi a l'anomenada en el seu dia com Guerra del Futbol. Això va fer que Antena 3 no comprara el Villarreal i finalment a finals de la temporada 1996-97 Fernando Roig comprara el Villarreal.

Per la seua part, el Ath. Bilbao de la temporada 1996-97 era molt bon equip. Va acabar classificant-se per a competició europea i quan va arribar a jugar el primer partit de Copa a Vila-real ocupava la posició 9. Destacaven Guerrero i Urzáiz. En Copa, només havia disputat una eliminatòria, abans de jugar contra el Villarreal, eliminant amb facilitat al Zalla per un global de 5-1.

Indicar que el Villarreal i el Ath. Bilbao ja s'havien enfrontat aquella temporada en Vila-real en el I Trofeu Porcelanosa. Va ser el 3-8-1996, quan davant d'unes 3500 persones el Ath. Bilbao es va emportar el trofeu després de guanyar 1-2, amb gol de Salillas per part del Villarreal i gols de Larrazábal i Urzáiz per part del Ath. Bilbao. Aquest partit va ser el primer partit en tota la història del Ath. Bilbao en Vila-real. Abans d'entrar a descriure l'eliminatòria de Copa, ací està la fitxa tècnica d'aquell partit amistós.

Villarreal 1-Ath. Bilbao 2.

El Madrigal, 3500 espectadors.

Villarreal: Sánchez Broto, Pascual, Roberto, Fernández Cuesta, Valle, Javi Sanchis, Soto, Simeón, Javi Prats, Arroyo i Salillas.

Canvis: Serer per Arroyo en el minut 32, Quique Medina per Valle en el minut 46, Alexandre per Javi Sanchis en el minut 61, Isach per Simeón en el minut 76, Oliete per Javi Prats en el minut 81.

Ath. Bilbao: Valencia, Estíbariz, Carlos García, Larrazábal, Tabuenka, Urrutia, Alkiza, Lizarazu, Guerrero, J. Etxeberría i Urzáiz.

Canvis: Andrinua per Estíbariz en el minut 46, Vales per Marcos García en el minut 46, Felipe per Alkiza en el minut 46, Tutxi per Lizarazu en el minut 46, Garitano per Guerrero en el minut 46, Bidaurrázaga per Urzáiz en el minut 77.

Àrbitre: Gil Garcia.

Gols.

0-1. Minut 33.Larrazábal de penal.
0-2. Minut 34. Urzáiz.
1-2. Minut  57. Salillas.

Dir que en el minut 47 Salillas va tirar fora un penal.

Eliminatòria de Copa.

Partit d'anada.

Prèvia.
Per a la directiva el partit contra el Ath. Bilbao era una bona manera de fer una bona recaptació econòmica. Així que va fer pagar els socis per veure al Ath. Bilbao. L'ambient no era el d'altres dies amb la visita d'un primera, era més bé gelat.

Per la seua banda, Subirats veia el partit com una bona possibilitat de desconnectar-se de la lliga i oferir un bon partit a l'afició. El Villarreal venia d'aconseguir 1 punt de 15 i estava en la posició 12. L'equip anava cap a baix.

La gran novetat en l'alineació del Villarreal podia ser que Santi, jugador juvenil nascut a Paníscola, jugara de titular. Ja havia jugat alguns minuts contra el At. Madrid B mostrant bones maneres. En el juvenil portava 11 gols fins aquell moment. En aquell partit li havien anul·lat un gol legal. Era dubte Roberto, que estava amb principi de grip.

Per la seua part, Luis Fernández, entrenador del Ath. Bilbao va anunciar rotacions per a la seua visita a Vila-real. Així, es van quedar en Bilbao Karanka, Larrainzar, Etxebarria, Lizarazu, Tabuenka i Carlos García.

Per al partit s'esperava un camp en males condicions degut a les pluges que havien caigut en Vila-real. De fet, el partit contra el At. Madrid B es va jugar sota una intensa pluja.

Fitxa tècnica.

Villarreal 0-Ath. Bilbao 1.

El Madrigal, 4000 espectadors.

Villarreal: Sánchez Broto, Pascual, Fernández Cuesta, Roberto, Medina, javi Sanchis, Salillas, Javi Prats, Albelda, Serer i Díaz.

Canvis: Santi per Roberto al minut 64, Chumillas per Salillas al minut 69, Soto per Díaz al minut 84.

Ath. Bilbao: Imanol Etxeberria, Andrinua, Goicoetxea, Guerrero, Urzáiz, Óscar Vales, Corino, Estíbariz, Edu Alonso, Felipe i Bolo.

Canvis: Raul Otxoa per Guerrero al minut 55, Larrazábal per Urzáiz al minut 55, Ziganda per Bolo al minut 76.

Gol.

0-1. Minut 3. Urzáiz.

Àrbitre: Llonch Andreu. Li va traure targetes grogues a Pascual, Serer, Albelda i Fernández Cuesta del Villarreal i a Urzáiz, Óscar Vales i Etxebarria del Ath. Bilbao.

Desenvolupament del partit.

L'eliminatòria va començar malament, ja que en el minut 3 Urzáiz va llançar un tir des de molt lluny que Sánchez Broto no va aturar i es va convertir en el 0-1. El Villarreal va intentar empatar en la primera part i va tindre dos bones oportunitats, les dos de Díaz. La primera quan no va culminar una bona jugada de l'equip en el minut 18 i la segona en el 42 quan un tir seu no se'n va anr fora per poc. El Ath. Bilbao després del gol estava ben situat defensivament i era complicat crear-li oportunitats.

En la segona part, el Villarreal va intentar seguir empatant. S'ha de destacar a la jove parella Chumillas i Santi que li van donar molta empenta al Villarreal. Acabant-se el partit li van anul·lar un gol a Santi, el segona en dos partits, que haguera pogut suposar l'empat. Encara que aquest no va arribar, l'equip va eixir reforçat d'aquest partit perquè es va mostrar competitiu contra un equip de primera divisió.

Subirats va destacar la bona imatge del seu equip i va dir que el més just haguera sigut un empat. També va destacar a Roberto, que va jugar el partit amb grip, a Santi i a Chumillas. Sobre el mal estat del terreny de joc va dir que afavoria més a un equip que volguera defendre el resultat.

Per la seua part Santi va dir que creia que el gol que li van anul·lar era legal, que pareixia que tenia mala sort amb els jutges de línia perquè era el segon gol que li anul·laven en dos partits.

Partit de tornada.

Només una setmana hi havia entre l'anada i la tornada de Copa. Entre els dos partits el Villarreal va jugar en Badajoz, on va empatar 0-0, amb un plantejament molt més defensiu de l'habitual per part de Subirats. L'equip venia obtenint mals resultats fora de casa i l'entrenador va posar fer canvis en l'alineació.

Subirats pensava en un plantejament paregut al de Badajoz en Bilbao. Per al partit de Bilbao, Pascual era baixa per grip. S'esperava que Sánchez Broto jugara el partit de Copa en lloc de Luis Pascual, que era el titular en lliga.

Ath. Bilbao 2-Villarreal 2.

San Mamés, 15000 espectadors.
Ath. Bilbao: Imanol Etxeberría, Corino, Andrinua, Goikoetxea, Estíbariz, Edu Alonso, Guerrero, Urzáiz, José Mari, Felipe i Álvaro.

Canvis: Lizarazu per Felipe en el minut 54, Bolo per Álvaro en el minut 79 i Cortina per Edu Alonso en el minut 86.

Villarreal: Sánchez Broto, Soto, Fernández Cuesta, Roberto, Medina, Santi, Chumillas, Javi Prats, Albelda, Serer i Díaz.

Canvis: Javi Sanchis per Serer al minut 35, Salillas per Chumillas al minut 46,  Angulo per Santi al minut 65.

Gols:

0-1. Minut 18. Chumillas.
1-1. Minut 25. Corino.
2-1. Minut 45. Álvaro.
2-2. Minut 50. Salillas.

Àrbitre: Llonch Andreu. Li va traure targetes grogues a Goicoetxea i José Mari del Ath. Bilbao i a Soto, Fernández Cuesta i Chumillas del Villarreal.

Només començar el partit, en el minut 4, l'àrbitre li va xiular un penal a favor del Villarreal per falta de Guerrero a Santi i Roberto va fallar el penal. Però el Villarreal va seguir amb el pla de contindre al Ath. Bilbao i buscar contracops. Així, en el minut 18, una paret entre Santi i Chumillas va ser culminada per aquest i va posar al Villarreal en avantatge. El Ath. Bilbao va empatar ràpidament i la lesió de Serer va trastocar el plans de Subirats, ja que Albelda va passar a jugar de defensa central, Soto que estava de lateral dret va passar al centre del camp i Javi Sanchis va ocupar el lateral dret. Acabant la primera part va tornar a marcar el Ath. Bilbao.

Salillas va entrar d'inici en la segona part i a ell li va fer el penalti Corino en el minut 50, penalti molt protestat per la grada local, que suposa el 2-2. El Villarreal va intentar marcar el tercer gol en la segona part, davant els nervis de l'afició local, però aquest no va arribar i el Villarreal va quedar eliminat.

L'àrbitre es va retirar als vestidors protegit per la policia, ja que els espectadors de San Mamés no estaven gens d'acord amb els dos penals en contra que li havien xiulat al seu equip.

Postpartit.

Subirats va destacar que havien fet un bon partit, que havien fet estar patint a l'afició del Ath. Bilbao fins a l'últim minut i que se n'anava satisfet. També es trobava content perquè l'equip no s'havia descompost després de fallar el primer penal i havia jugat bé.

Per la seua part, Font de Mora va criticar a Subirats per alinear a Sánchez Broto en lloc de a Luis Pascual. També va dir que en Villarreal anaven 4 gats al futbol i que l'afició no responia.

Subirats, de manera molt elegant, va evitar entrar en polèmica amb Font de Mora.

Després de jugar l'eliminatòria de Copa, el Villarreal va perdre els següents dos partits en lliga en casa, 0-1 contra el Mallorca i 2-4 contra l'Alavés. El dia 27-1-1997 Subirats va ser cessat com entrenador del Villarreal i va arribar Irulegui.