Villarreal-Granada. Jornada 1. Temporada 2019-20

El dia 17-8-2019, el Villarreal ha jugat contra el Granada en partit corresponent a la jornada 1 del campionat de lliga de primera divisió. El resultat del partit ha sigut de 4-4.

Distribució dels jugadors del Villarreal al llarg del partit.

Minut 1-68.

Calleja comença amb un 1-4-4-2. Sobre el paper pareixia un 1-4-2-3-1, amb Iborra jugant de mitja punta, però Iborra es va situar de punta i la seua actuació va ser prou discreta. Jugant de punta pur perd la seua arribada i la capacitat d'ajudar més al centre del camp.

Una de les grans novetats en la porteria és que ha jugat Andrés Fernández en lloc d'Asenjo. Era una de les grans incògnites de l'estiu.

El Villarreal ha eixit al camp sense cap tipus de tensió, fent uns primer quart d'hora molt dolent, on el Granada ha tingut 4 oportunitats clares.

El Villarreal no era capaç de superar la pressió alta del Granada i les pèrdues de pilota eren constant. A partir dels 15 minuts, el partit es va equilibrar, però la primera part ha sigut molt discreta.



Minut 68-78

Ekambi entra per Gerard Moreno, però la distribució dels jugadors en el camp és la mateixa.



Minut 78-84

Entra Trigueros de migcentre i Cazorla passa a jugar d'interior. Trigueros no filtra bons passes i Cazorla no llueix igual d'interior.



Minut 84-final del partit.

Amb empat a 4, Calleja intenta marcar un gol amb Bacca en lloc d'Iborra, però el Villarreal té poques arribades.


Circuit de passes del Villarreal i del Granada.

El Villarreal ha iniciat el joc per mitjà d'Albiol i Pau. Després ha destacar la connexió entre Cazorla, Moi Gómez i Quintillà. 

Del gràfic també es pot veure que Iborra i Gerard Moreno estan molt superposats i amb poca participació. Per la seua part, Chukweze entra molt menys en joc que el jugadors de la banda esquerra i quan ho fa és de manera més vertical.

Destaca Quintillà, qui és el més participatiu en les cadenes de passes (es calcula a partir de les jugades que acaben en un xut i a partir del xG del tir). També és el jugador amb més passes progressius (aquells que superen a defensors rivals. Un passe és progressiu si entre el jugador que rep la pilota i la porteria rival hi ha menys rivals que entre el jugador que la passa i la porteria rival). A més de donar un passe de gol, Quintillà ha posat 4 passes claus en el partit (passes que acaben en un remat). També ha destacat Quintillà com el jugador que més passes progressius ha rebut. Això dona mostra de la profunditat amb la que juga en atac.

Per la seua part, Pau ha sigut el jugador que més rivals ha superat amb la seua conducció. Això mostra que és un central que pot superar línies de passe amb la seua eixida.

El mapa del passes del Granada és el següent:
En el Granada ha destacat Montoro en la construcció de les seues jugades.


Gols esperats.

El partit ha sigut molt igualat en gols esperats.

Segons el model de Between the post el resultat seria: Villarreal 2,28-Granada 2,47 i segons el model de Understat, el resultat seria Villarreal 2,04-Granada 1,86. És interessant veure un parell de gràfics de la pàgina Between The Post per analitzar el partit:

En el primer es veu l'evolució del resultat en xG al llarg dels 90 minuts. El Villarreal ha anat perdent al llarg de tot el partit, i en el moment en que guanyava de 2 gols és l'únic en que ha anat un poc per davant. És preocupant l'inici del partit i ha tingut la sort de la jugada del penal que l'ha posat per davant en el marcador, perquè quasi no havia arribat.

També és important destacar el que diu el gràfic. En una simulació del partit amb ordinador, suposant que els 2 equips tingueren les mateixes oportunitats, el Villarreal guanyaria un 33% de les vegades, hi hauria un 25 d'empats i el Granada guanyaria un 42% de les vegades.


En aquest gràfic es pot veure que la major part del xG del Granada ve de la pilota aturada (1,96, dels quals 0,76 són dels penals i la resta dels córners que li van rematar amb molta facilitat al Villarreal). Per la seua part, si s'elimina el penal, el Villarreal no va generar res a pilota aturada i ho va fer tot en jugades. En pretemporada havia destacat el joc del Villarreal en ABP, però en el primer partit de competició oficial la pilota aturada no ha creat perill.

Cadena de gols esperats del Villarreal.

En la següent taula xG és els gols esperats de cada jugador del Villarreal, xA són les assistències esperades de cada jugador del Villarreal. Cada jugador que dóna un passe que acaba en tir suma una quantitat igual al xG del tir. Així, per exemple, en el gol de Moi Gómez que té un xG de 0,07, Quintillà suma 0,07. Per una altra banda pre-xGC comptabilitza tots els jugadors que intervenen en una jugada, excepte al que remata i al que fa el passe del tir. Aquesta mètrica tracta de veure els jugadors que apareixen en la construcció de la jugada. La suma de tots els valors dona la cadena de gols esperats (xGC). Per a Between The Post, el jugador més destacat en la cadena de passes és Quintillà, però fent els càlculs amb les dades de Understat, el més destacat és Cazorla.

Destaca l'aparició de Peña en la construcció de les jugades i la poca aportació d'Iborra i Gerard Moreno al circuit de joc del Villarreal.

També destaca l'aportació d'Ekambi en el poc de temps que va estar.


Respecte a l'actuació d'Andrés Fernández dir que va rebre 4 gols i el seu xCG va ser de 1,47. Per tant, s'esperava que concedira 1,47 gols, encara que va tindre mala sort perquè al ser el segon gol de Peña en pròpia porta, això li comptabilitza un xG de 0 a eixe xut.

Agraïment:

A Between the post, per deixar-me publicar els seus gràfics.


Comentaris

Entrades populars