Villarreal-Juventus 22-2-2022

El dia 22-2-2022, el Villarreal juga el partit d'anada dels 1/8 de final de la Champions League davant la Juventus.

La prèvia.

Antecedents històrics.

- El Villarreal i la Juventus mai han jugat en un partit oficial. Si han jugat un partit amistós, el dia 7-8-2009, en l'estadi Arechi de Salerno i el Villarreal va guanyar 4-1 amb gols de Pirès (2), Cazorla i Nilmar, en el que des del meu punt de vista és el millor partit amistòs que mai ha jugat el Villarreal.

- Contra equips italians, el Villarreal si ha jugat en Champions una eliminatòria. Va ser contra l'Inter de Milà en 1/4 de final de la temporada 2005-06, perdent 2-1 en Itàlia i guanyant 1-0 en Vila-real amb el mític gol d'Arruabarrena que va suposar el pas a 1/4 de final de la Champions League.

- En fase de grups de la Champions es va enfrontar al Nàpols en la temporada 2011-12, perdent els dos partits contra l'equip italià.

- Respecte a eliminatòries contra equips italians el Villarreal ha disputat 7 eliminatòries i ha superat 6. Només va caure contra la Roma en 1/16 de final de l'Europa League de la temporada 2016-17 després de caure 0-4 en El Madrigal i guanyar 1-0 en Roma. A banda de l'esmentada eliminatòra contra l'Inter, en Intertoto va superar al Torí i al Brescia. En la Copa de la UEFA va superar a la Roma en la temporada 2003-04. També ha eliminat dues vegades al Nàpols en Europa League. 

- El Villarreal ha jugat 7 partits d'eliminatòries contra equips italians en casa, guanyant 6 partits i perdent 1.

-  Les dos vegades que el Villarreal va jugar els 1/8 de final de la Champions League, ha superat l'eliminatòria. En la temporada 2005-06 va eliminar al Glasgow Rangers, després d'empatar 2-2 en Glasgow i empatar 1-1 en Vila-real. La temporada 2008-09 va eliminar el Panathinaikos, després d'empatar 1-1 en El Madrigal i guanyar 1-2 en Grècia.

- La primera derrota del Villarreal en una competició europea va ser en l'estadi Delle Alpi de Torí, al perdre 2-0 en l'Intertoto 2002. Aquest camp el compartien Juventus i Torí. Va ser construït per al mundial d'Itàlia de 1990 i mai va tindre èxit perquè estava molt lluny de la ciutat de Torí i les grades molt lluny del terreny de joc. Excepte en comptades oportunitats, l'assistència de públic era molt escassa i la Juventus va decidir fer un nou camp on va molta gent.

- El primer partit amistós del Villarreal contra un equip italià es va jugar el 24-8-2000. Va ser en El Madrigal contra el Brescia, en l'homenatge a Pascual Donat. El Villarreal va perdre 1-4 i va marcar Calleja el gol vila-realenc.

Històries vintage flash.

La Juventus clau per poder veure TV3 a Castelló.

Des de l'aparició de TV3 a Catalunya pràcticament el 100% de la província de Castelló volíem veure TV3. No va ser fàcil la seua arribada i va arribar un 5-3-1986. El Barcelona jugava contra la Juventus de Platini i aquell dia Acció Cultural del País Valencià va activar el repetidor del Bartolo. Tots vam sintonitzar TV3 aquell mateix dia per veure el partit. I ens va arribar futbol, Filiprim, Universitat oberta i Gol a Gol cada diumenge. Com explicava Eliseu Climent en un reportatge de TV3 que la Juventus de Platini va ser clau perquè TV3 arribarà després a València i a Alacant on hi havia més pressió social perquè no arribara:

"Vam tenir l'encert de buscar un dia, el 5 de març, que jugava el Barça contra el Juventus, i anunciàrem que es donaria per TV3. Tot Castelló sintonitzant TV3! A més hi havia Platini, el mite! I ningú es va atrevir ja a tocar la televisió. I després de Platini, vingueren els altres repetidors."

Qui ens havia de dir algun aquell 5-3-1986 que la Juventus vindria a jugar a Vila-real un partit de Champions. 


El partit en números.

Gols esperats.

Ací es pot veure com va anar el partit a partir de l'acumulat dels xG amb el temps.

(Gràfica d'elaboració pròpia a partir de dades de Fotmob)

La Juventus va començar marcant en el minut 1 amb una oportunitat de xG 0,05. A partir dels 13 minuts es veu com el Villarreal comença a crear oportunitats. Les dues primeres, el tir al pal de Lo Celso i el remat de Danjuma fan que passe del 0,25 de xG acumulat. A partir d'aquest moment oportunitats d pocvalor per als dos equips. Encara que el Villarreal va arribar per davant en el marcador en xG al descans, la uventus va anar equilibrant aquest apartat entre el final de la primera part i l'inici de la segona fins que va empatar el partit en aquest aspecte a l'inici de la segona part. En aquest moment, el Villarreal va entrar en la seua millor fase ofensiva i l'acció del gol de Parejo, amb un xG de 0,54 va decantar l'avantatge del Villarreal en l'acumulat dels xG. Destacar que des del gol de l'empat, el Villarreal no va llançar a porta i la Juventus només ho va fer en una oportunitat.

El gol de Parejo va elevar al Villarreal a tindre un xG major que 1, però sense aquesta jugada estaríem parlant d'un partit molt tancat, amb dos equips que no arribarien al 0,5 de xG. El Villarreal va aconseguir deixar a la Juventus en una xifra molt baixa de xG, però la Juventus té un jugador diferencial: Dusan Vlahovic.

Vlahovic va rematar dues vegades i les dues entre els tres pals. La primera va ser el gol. Es parla de desconcentració del Villarreal, però crec que és just donar-li el mèrit al jugador serbi del gol. Tenia un xG de 0,05, això és, per als que no entenen massa açò vol dir que la probabilitat de ser gol un tir des de la posició on estava i l'oposició que tenia era un 5%, però tal com la va rematar passa a una possibilitat del 67% de ser gol. Per tant, el seu remat multiplica per més de 13 vegades la probabilitat de marcar. Cal ser molt bon per fer eixe remat i damunt en la teua pitjor cama. El seu segon remat és cap al final del partit, des de fora de l'àrea. Fa un moviment ràpid i remata des d'una posició on té un xG d'un 0,05. Aquesta vegada el seu remat multiplica per tres les opcions de ser gol. I del 5% passa a un 16% de probabilitats. El gol es compra va dir Valdano i la Juventus ho ha fet. No s'ha oblidar la magnitud del rival del Villarreal, equip al qui se li lesiona Chiesa, el millor davanter de l'Eurocopa de l'any passat i fitxa a Vlahovic per 80 milions d'euros. Davant d'això, el Villarreal ha de rebuscar en la segona divisió anglesa i en descarts d'equips per portar a Capoue, Danjuma o Lo Celso.

Respecte a la jugada del gol del Villarreal hi ha que dir que aprofita magníficament l'únic mínim error de la defensa de la Juventus. Parejo fa un remat en condicions molt favorables, 0,54 de xG, i tal com hem remata això passa a un 85% de probabilitats de ser gol.

Pilota aturada.

El Villarreal en atac.

- El Villarreal va llançar quatre córners i no va aconseguir rematar cap. 

- Va llançar 3 faltes a l'àrea i va rematar una, per part de Foyth, amb un xG de 0,11, però va ser bloquejada per un defensa. Cal destacar que en aquest tipus de llançaments la Juventus va defendre molt a dins de la seua àrea, quan la tendència actual és treure la defensa uns metres per davant del que ho fan ells.

 El Villarreal en defensa.

- Un dels aspectes més sorprenents del partit és que la Juventus no va llançar cap córner ni va centrar cap falta a l'àrea.

Disputes defensives.

- El Villarreal va perdre la major part de les disputes defensives en les quals va intervindre. Va guanyar un 45% d'aquestes disputes, mentre que la Juventus va guanyar un 62,32%. Això ha de veure en part a què el Villarreal va tindre el domini de la pilota i estava més desprotegit en defensa (58,55% de possessió de pilota del Villarreal), però també en l'habilitat dels davanters de la Juventus per guanyar desplaçaments en llarg. Cal dir que la mitjana de disputes defensives guanyades del Villarreal és del 54%, comptant tots els partits oficials de la temporada.

- Respecte als centrals, Pau va guanyar 5 disputes defensives sobre 11, un 45% d'elles, quan la seva mitjana en la temporada és del 65%. Per la seva banda, Albiol va estar imperial, guanyant 9 de les 12 disputes defensives que va tindre, un 75%, quan la seua mitjana de la temporada és del 71%.

 Vlahovic.

- Sebastiano Vernazz analitza hui en La Gazzetta dello Sport el partit de Vlahovic i la seua desconnexió amb la resta de l'equip. Diu que la tàctica ultradefensiva de la Juventus no li va afavorir. Només va tocar 24 pilotes i 2 van ser traure de centre al principi de la segona part i després del gol del Villarreal. La Juventus no va fer quasi centres a l'àrea. Per exemple, Cuadrado mai va guanyar la línia de fons i De Sciglio ho va fer una vegada. Diu que jugar a l'espai amb pilotes en profunditat per a Vlahovic és insuficient i que això pot millorar molt si entra Dybala.

Dades: Fotmob, Instat, La Gazzetta dello Sport.







Comentaris

Entrades populars