Quan tindre la pilota és un problema

Després d'11 jornades de lliga disputades, el Villarreal està per sota de la classificació esperada. Crida especialment l'atenció els mals resultats que el Villarreal ha obtingut contra equips que li cedeixen totalment la possessió de la pilota i on el Villarreal ha de tindre un domini gran del partit. Açò es pot veure en les següents taules, on es divideixen els partits del Villarreal segons el % de possessió que ha tingut.




El primer a destacar que les taules és que el Villarreal no ha sigut capaç de guanyar cap dels partits on ha tingut més d'un 60% de la possessió i el seu rendiment en aquests partits està per davall de la mitjana (0,67 punts per partit de mitjana davant els 1,09 punts per partit de la mitjana aquesta temporada).

També és destacable que el Villarreal encaixa més gols quan més té la pilota. Això s'ha vist agreujat en els últims tres partits on ha tinguts possessions per damunt del 70% (Cadis, Osasuna i València).

Està clar que el Villarreal vol la pilota. En 10 dels 11 partits de lliga disputats ha tingut més possessió del rival, però moltes vegades pareix que el Villarreal té la pilota més per anestesiar els partits que per crear. Destaca que el Villarreal haja tingut més possessió que el Real Madrid o el At. Madrid jugant de visitant, però en aquests partits, igual que contra l'Arsenal la temporada passada, el Villarreal utilitza la pilota per defendre més que per atacar.Amb ella domina el ritme dels partits i desactiva en molts moments a rivals superiors. Ho va aconseguir contra el Real Madrid tot el partit i contra el At. Madrid en alguns moments.


Quan el Villarreal ha de portar la possessió per marcar la cosa canvia. L'equip no troba els espais en la defensa rival i teòricament té moltes variables per fer-ho. El mal moment de molts jugadors no ajuda, com va declarar Albiol després del partit del València. Són unes declaracions paregudes a les quals feia Pellegrini quan era l'entrenador del Villarreal. Sempre deia en els mals moments que era un problema de rendiment dels jugadors. Pot ser que siga un dels problemes. El Villarreal depén molt en la creació de Parejo i en 3 dels 6 partits on el Villarreal ha tingut possessions més altes, ell no ha estat (Granada, Espanyol, Mallorca) o ha estat desaparegut (Cadis, Osasuna, València). Sempre es diu que el Villarreal té una gran plantilla, però no té cap jugador que puga fer la tasca de Parejo quan ell no està o està en baixa forma. Morlanes podia assumir aquest rol, però el Villarreal va preferir cedir-lo a l'Espanyol per a què jugara més.

Hi ha un partit en què el Villarreal es va acostar al 60% de possessió i va jugar molt bé, contra el Betis (3,03 de xG).  Anem a analitzar la possessió en aquell partit:


En la primera part, el Villarreal va acaparar tota la possessió de la pilota contra un equip com el Betis que també la vol. En la primera part, el Villarreal amb un 63,64% de possessió mitjana va ser capaç de crear bones oportunitats de gol i fer un xG de 1,38. Pot ser la clau és que li resulta més fàcil atacar contra equips que no tenen l'habilitat de tancar-se que contra equips que no ho solen fer per sistema, com el Betis.

Ens podem plantejar si el problema contra rivals que li donen la pilota al Villarreal i busquen bàsicament defendre i eixir en ràpidas contracops és nou o ja el tenia la temporada passada, la primera d'Emery com entrenador del Villarreal. Per això analitzem les dades de la temporada passada:






Com es veu en les taules, el Villarreal ja va rendir molt pitjor contra rivals que li obliguen a tindre la pilota molt. La mitjana de punts en aquests enfrontament, 1,17 punts per partit, va ser molt inferior a la mitjana de punts per partit en tota la temporada, 1,53 per partit.

El resum dels primers 49 partits de l'era Emery és el següent:

Emery té un problema i la bona notícia és que té capacitat sobrada per a resoldre'l i té bons jugadors.

Les dades i el gràfic ha estat obtingudes de Wyscout.

Comentaris

Entrades populars